Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τα χαρακτηριστικά της Τούρκικης κουζίνας

Η Τούρκικη κουζίνα συνδυάζει στοιχεία της Ευρωπαϊκής κουζίνας με τις πρώτες ύλες και τα μπαχαρικά της Ανατολής. Σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως στη δυτική Ευρώπη, όπου ζει κι εργάζεται μεγάλος αριθμός Τούρκων μεταναστών.

Αυτή η κουζίνα έχει δεχτεί πολλές επιρροές από την κουζίνα της Μ. Ανατολής και του Καυκάσου με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «lahmacyn» (τραγανή ζύμη με κιμά, λαχανικά και μια φέτα λεμόνι). Επίσης, διατηρεί γνήσια στοιχεία της τουρκικής διατροφικής κουλτούρας. (π.χ manti –μικρά βρασμένα ζυμαράκια που περιέχουν κιμά ή πατάτα και σερβίρονται με γιαούρτι, βούτυρο, σκόρδο και τριμμένη κόκκινη πιπεριά).
Παράλληλα, η διατροφή των Τούρκων επηρεάζεται από τη θρησκεία τους (ισλαμισμός) που απαγορεύει το αλκοόλ και το χοιρινό γιατί το θεωρεί βρόμικο κρέας. Σύμφωνα με τη θρησκεία υπάρχουν δύο κατηγορίες τροφών ανάλογα με τα συστατικά τους, οι “χαράμ”, οι απαγορευμένες τροφές, και οι “χαλάλ” (οι επιτρεπόμενες). Η κατάταξη των τροφών στις παραπάνω κατηγορίες εξαρτάται από το αν περιέχεται στα φαγητά αλκοόλ ή χοιρινό κρέας.
Επιπλέον, οι μουσουλμάνοι έχουν την περίοδο του Ραμαζανίου κατά την οποία δεν πρέπει να τρώνε τίποτα από την ανατολή έως την δύση του ηλίου.
Με έντονη την κληρονομιά του Βυζαντίου και τις επιρροές της οθωμανικής κουζίνας, κύρια συστατικά της τουρκικής μαγειρικής θεωρούνται τα μπαχάρια, η πράσινη πιπεριά, η μελιτζάνα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, η τομάτα, το αγγούρι, ο μαϊντανός, τα γαλακτοκομικά, αλλά και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια κλπ).
Ακόμη, σημαντική θέση στις διατροφικές συνήθειες των Τούρκων κατέχει το ψωμί, (από σιτάρι, καλαμπόκι ή αραβική πίτα), το κρέας (κυρίως αρνί και μοσχάρι), αλλά και τα περίφημα σιροπιαστά γλυκά της Ανατολής.
Ένα γεύμα στην Τουρκία ξεκινά συνήθως με κάποιου είδους σούπα (corba). Οι πιο συνηθισμένες είναι ο τραχανάς (tarhana corbasi) και οι αλεσμένες φακές (mercimek corbasi).
Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα πιάτα λαχανικών, αλλά και τα ψητά κρέατα, με κυρίαρχο το κεμπάμπ (κυρίως το sis kebab), τον παστουρμά και το doner kebab, που μοιάζει με το γύρο, ενώ το lahmacun θεωρείται από τους Δυτικοευρωπαίους ως η τουρκική εκδοχή της πίτσας.
Ακόμη από ένα καλό τουρκικό τραπέζι δεν λείπουν οι μεζέδες cacik (τζατζίκι), dolma (ντολμαδάκια), borek, hummus (αραβικής προέλευσης σαλάτα-αλοιφή)- αλλά και το γλυκό συνήθως baklava (μπακλαβάς), revani (ρεβανί), helva (χαλβάς), kadayif (κανταΐφι), ενώ το δείπνο ακολουθεί τσάι ή καφές.

Γιάννης Γερέλκης, Γιώργος Ζιώγας, Β2, Αναστάσης Κάσδαγλης, Β5


Turkish cuisine

The Turkish cuisine combines elements of the European cuisine with the raw materials and spices of the East. Nowadays, the Turkish cuisine is especially popular, primarily in Western Europe, where a great number of Turkish immigrants live and work.

This particular cuisine has been greatly influenced by the Middle- Eastern and Caucasian cuisines with the typical example of “ lahmacyn” ( crunchy dough with chopped meat, vegetables and a slice of lemon ) . What is more, it maintains genuine elements of the Turkish food culture. ( e.g manti- small boiled pieces of pasta that contain chopped meat or potato and are served with yoghurt, butter, garlic and grοund red pepper.)

At the same time, the nutrition of Turkish people is influenced by their religion (Islam) which forbids alcohol and pork because the latter is considered to be a filthy kind of meat. According to their religion, there are two categories of food depending on their ingredients, the “haram “ , which is the forbidden food and the “ halal “ which is the permissible . Placement in these two categories depends on whether there is alcohol or pork in the dishes.

Moreover, Muslims have the Ramadan period during which, they mustn’t eat or drink anything from sunrise till sunset.

As the Byzantium heritage was prevalent and the Ottoman cuisine’s influence was strong ,the spices, the green pepper, the eggplants, the onion, the garlic, the tomato, the cucumber, the parsley, the dairy products as well as the nuts (almonds, hazelnuts, peanuts) are regarded as the basic ingredients of Turkish cooking.

In addition, bread (from wheat, corn or Arabic pie) ,meat (mostly lamb and beef ) as well as the famous syrupy sweets of the East all hold significance for the nutrition of Turks.

A Turkish meal usually begins with some kind of soup (corba). The most common are “trahana” soup (the trahana corbasi) and the mashed lentils (mercimec corbasi) .

The vegetable as well as the grilled meat dishes are particularly popular (mostly sis kebab), the pastourmas and the doner kebab which looks like gyros, while the lahmacyn is considered as the Turkish version of pizza by the Western Europeans.

In conclusion, a good Turkish meal never lacks a selection of small dishes (meze) like tzatziki (cacik), dolma, borek, hummus (dip of Arabic origin) or desserts such as baklava, revani, helva, kadayif, while dinner is succeeded by tea or coffee.