Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015


Τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής κουζίνας

Οι διατροφικές συνήθειες των σύγχρονων Ελλήνων χάνονται στα βάθη των χρόνων. Οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως με τις ανασκαφικές έρευνες στον ελληνικό χώρο αποδεικνύουν ότι οι πρόγονοι μας κατανάλωναν κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, ελιές, λάδι, μέλι.


Οι ελληνιστικοί χρόνοι με την εξάπλωση του Ελληνισμού στην Ανατολή έφεραν αλλαγές στον τομέα της μαγειρικής και εμπλουτίστηκε το μεσογειακό διαιτολόγιο με νέες γεύσεις.

Έτσι διαμορφώθηκαν σταδιακά δύο τάσεις στην κουζίνα της εποχής: α) η ανατολίτικη, στη Μικρά Ασία και στο Ανατολικό Αιγαίο, που θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Χριστιανικής θρησκείας και θα συνθέσει την ταυτότητα της βυζαντινής πλέον κουζίνας που θα κορυφωθεί με την πολίτικη κουζίνα, την οποία θα ακολουθήσουν και οι Τούρκοι ·και β) η λιτή κουζίνα της κυρίως Ελλάδας, η οποία στηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στην τοπική παραγωγή και λιγότερο στην ανταλλαγή προϊόντων, με κυριότερη έκφραση την κουζίνα της Κρήτης.

Με τη Μικρασιατική καταστροφή αυτά τα δύο ρεύματα συναντηθήκαν στον ίδιο χώρο και έδωσαν νέα προϊόντα που θα εξελιχθούν ανάλογα με τις οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες σε κουζίνες μεικτές.

Επιπλέον, η ανάπτυξη του εμπορίου και ο τουρισμός εμπλούτισαν την ελληνική κουζίνα δίνοντας της την σημερινή της μορφή.

Σήμερα η ελληνική κουζίνα φημίζεται για την γευστικότητα, την ποικιλία, αλλά και την θρεπτικότητά της.

Βάση της ελληνικής κουζίνας θεωρούνται:

Το ελαιόλαδο , το ψωμί, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά, τα όσπρια, το μέλι και το ψάρι αλλά και τα κρέατα ( όπως το κατσίκι, αρνί και χοιρινό).

Στα ελληνικά φαγητά μπορεί κανείς να γευτεί πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά που όμως χρησιμοποιούνται με μέτρο για να μην καλύπτουν την γεύση των λαχανικών ή των κρεάτων, όπως ρίγανη, δυόσμος, σκόρδο, άνηθος, μαϊντανός, δαφνόφυλλο, βασιλικός, θυμάρι, κανέλα, γαρύφαλλο, δεντρολίβανο, μοσχοκάρυδο και κρόκος Κοζάνης.

Μέρος της ελληνικής κουζίνας αποτελούν τα σιροπιαστά κεράσματα όπως ο μπακλαβάς και τα γαλακτερά γλυκά όπως το ρυζόγαλο και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς

Επίσης η ελληνική κουζίνα προσφέρει ποικιλία κρασιών, λόγω της μεγάλης παραγωγής σταφυλιών στην Ελλάδα.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι το φαγητό στην Ελλάδα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παρέα και την συζήτηση και θεωρείται πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής των Ελλήνων. Η νοοτροπία των Ελλήνων κατατάσσει το φαγητό σε υψηλή θέση ως ένδειξη φιλίας, φιλοξενίας και οικειότητας. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν πολλοί χώροι εστίασης στην Ελλάδα, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, ψαροταβέρνες, ουζερί, τσιπουράδικα, μεζεδοπωλεία, κουτούκια κ.α.

Βάνια Πολυχρονίδου, Βαλεντίνα Στεφάνογλου, Β4


About the Greek cuisine

The eating habits of modern Greeks are lost in the mists of time. The testimonies that come to light by the excavations in Greece demonstrate that our ancestors ate meat, fish, dairy products, olives, olive oil and honey.

The Hellenistic times and the spread of Hellenism in the East brought changes to the field of cooking, and new flavors enriched the Mediterranean diet .

It’s safe to argue that two trends were prevalent in the cuisine of that era: a) the Oriental, in minor Asia and the Eastern Aegean, which adapted to the demands of the Christian religion and constructed the identity of the Byzantine Cuisine. The latter will be culminate in the “Politiki” cuisine and will be also followed by the Turks; and b) the frugal kitchen of mainland Greece, which relies mainly upon local production and lesser on the product Exchange, with Crete serving as its main representative.

After the Greek/Turkish exchange in 1922 these two currents met in the same area and gave new products, which will evolve in mixed cuisines according to economic and social opportunities.

In addition, the development of trade and tourism have enriched the Greek cuisine giving it its current form.

Today the Greek cuisine is famous for its palatability, variety, and nutrition value.

Greek Cuisine : The Basics:

Olive oil, bread, cereals, milk, vegetables, legumes, honey, fish and meat (i.e goat, lamb and pork).

In Greek dishes one can savour lots of spices and herbs that are used in moderation so as not to block the flavor of vegetables or meat, such as oregano, mint, garlic, dill, parsley, bay leaf, basil, thyme, cinnamon, cloves, Rosemary, nutmeg and saffron.

Part of the Greek cuisine are the syrupy treats like Baklava and Milky desserts such as rice pudding and semolina Halva. Moreover, the Greek cuisine offers a variety of wines due to the high grape production in Greece.

Finally, it is worth mentioning that the food in Greece is directly connected to companionship and friendly banter, therefore it is considered to be a very important part of everyday life of the Greeks. The mentality of the Greeks classifies food high as a token of friendship, hospitality and intimacy. That is why there are many places to dine in Greece, such as restaurants, taverns, meze places,grill restaurats, fish taverns, ouzeri, tsipouradika, koutoukia etc.