Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ομοιότητες ανάμεσα στην Ελληνική και στην Τούρκικη κουζίνα και πού οφείλονται

Μετά από πολλές έρευνες που πραγματοποιήσαμε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνική και η Τουρκική κουζίνα παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Έτσι αποφασίσαμε να ψάξουμε και να καταγράψουμε τους λόγους της ύπαρξής τους.
Η γεωγραφική θέση των δύο χωρών και το παρόμοιο κλίμα συνέβαλαν καθοριστικά στην υιοθέτηση των διατροφικών τους συνηθειών. Έτσι, τροφές όπως τα θαλασσινά, οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα σύκα, οι σταφίδες, τα εσπεριδοειδή είναι γνωστές και στους δύο λαούς και περιλαμβάνονται στο κατάλογο των εδεσμάτων τους.

Επιπλέον η μακραίωνη συμβίωση των λαών στον ίδιο γεωγραφικό χώρο οδηγεί στην ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων. Έλληνες και Τούρκοι απέκτησαν σταδιακά παρόμοια έθιμα, κοινές λέξεις και διατροφικές συνήθειες.
Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας στον Ελλαδικό χώρο, οι Έλληνες υιοθέτησαν πολλά στοιχεία από την διατροφή των Τούρκων. Το ίδιο συνέβη και στους Τούρκους. Για παράδειγμα, ακόμη και σήμερα, εμείς οι Έλληνες παρασκευάζουμε φαγητά τα οποία προέρχονται από την τουρκική κουζίνα ή έχουν χαρακτηριστικά της πολίτικης κουζίνας. Τέτοια εδέσματα είναι τα γνωστά Σμυρνέικα σουτζουκάκια, τα οποία περιέχουν κύμινο που τους δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που θυμίζει ανατολή. Επίσης, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί αποτελούν βασικό φαγητό της Ελληνικής διατροφής. Ακόμη, τα πασίγνωστα γλυκά “μπακλαβάς” και “χαλβάς” είναι από τα βασικότερα επιδόρπια στο ελληνικό και τουρκικό τραπέζι. Τέλος, ο μουσακάς είναι ένα γνήσιο τούρκικο φαγητό που περιέχει μελιτζάνες, πατάτες, κιμά και μπεσαμέλ.
Στην εποχή μας, με την ανάπτυξη των συγκοινωνιακών μέσων και συνακόλουθα των εμπορικών σχέσεων και ανταλλαγών, η διατροφή πέρασε πλέον σε ένα στάδιο κατανάλωσης προϊόντων ποικίλης προέλευσης.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι επιρροές που δέχεται μία χώρα από κάποια άλλη είναι πολύ πιο έντονες. Δυστυχώς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία έχει διεισδύσει το γρήγορο και έτοιμο φαγητό, αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών της κάθε χώρας.

Αναστάσης Κάσδαγλης, Β5

Similarities between the Greek and Turkish cuisine and where due

After our research we concluded that the Greek and the Turkish Cuisine are very similar. So, we decided to look for and write down the reasons for their similarity.
The geographical position of the two countries and the similar climate, Mediterranean, decisively contributed to the adoption of their eating habits. So, food, such as seafood, olives, olive oil, figs, raisins, citrus fruits, is known to both groups of people and is included in their list of dishes.
Moreover, the long coexistence of the two nations in the same geographical area leads to the exchange of cultural elements. Greeks and Turks obtained progressively similar customs, common words and eating habits.
During the Ottoman rule in Greece, the Greeks adopted many elements of the diet of the Turks. The same happened to the Turks also. For example, even today, we, the Greeks, prepare dishes that come from the Turkish cuisine or have features of spice. Such dishes are the famous “Smyrneika sutzukakia” containing cumin, which gives them the characteristic aroma and flavor of middle East. Also, the “yalantzi dolma” is an essential food of the Greek diet. Still, the famous sweet "baklava" and "halva" are the most basic desserts in Greek and Turkish table. Finally, moussaka is a genuine Turkish food containing eggplants, potatoes, meat and bechamel.
Nowadays, due to the development of the transport means and hence of the trade relations and exchanges, the diet has passed into a stage of consumption of various origin.
Today, more than ever, the influence of a country’s habits on the other’s is much more intense. Unfortunately, the fast food has entered both Cuisins, the Greek and the Turkish, altering the characteristics of the traditional eating habits of each country.