Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015



Ο ρόλος του φαγητού σε ιδιαίτερες περιστάσεις της ζωής των μουσουλμάνων.

Κουρμπάν Μπαιράμ

Στο Κουρμπάν Μπαιράμ τα φαγητά που καταναλώνουν οι μουσουλμάνοι είναι κυρίως από κρέας αρνιού ή κατσικιού που έχει σφαχτεί το πρωί του Μπαϊράμι.
Από τα ωραιότερα φαγητά που περιέχει το γιορτινό τραπέζι είναι ρύζι ή πλιγούρι με μικρά κομματάκια κρέατος ( κρέας με πιλάφι) και καβουρμάς από προβατίσιο κρέας και λίπος. Άλλο γνωστό φαγητό είναι το κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας με πατάτες «τας κεμπάπ με πατάτες». Οι νοικοκυρές βράζουν το κρέας με σάλτσα και δάφνη και το σερβίρουν πάνω σε τηγανιτές πατάτες. Συχνά από τα εσωτερικά όργανα του θυσιασμένου ζώου κάνουν διάφορα φαγητά, όπως συκώτι τηγανιτό, σούπα από στομάχι (του ισκεμπέ σούπα) και «πατσά σούπα»

Ασουρέ

Σαράντα μέρες μετά το Κουρμπάν Μπαιράμ οι μουσουλμάνοι κάνουν ένα γλυκό , το Ασουρέ που αποτελείται από 41 διαφορετικά υλικά και ξηρούς καρπούς. Το γλυκό αυτό μοιράζεται σε 7 φτωχές οικογένειες.

Ραμαζάν (Σεκέρ) Μπαϊράμ

Οι μουσουλμάνοι πριν από το Ραμαζάν Μπαιράμ νηστεύουν 30 ημέρες από τις 4π.μ έως τις 8μ.μ χωρίς να τρώνε και να πίνουν τίποτα.
Το πρωί (Σαχούρ) λίγο πριν την έναρξη της νηστείας τρώνε ένα ελαφρύ φαγητό χωρίς πολύ αλάτι. Πριν τη λήξη της νηστείας στήνεται ένα τραπέζι με πλούσια φαγητά. Η έναρξη του γεύματος γίνεται τρώγοντας χουρμά που θεωρείται «ιερό φρούτο» ή πίνοντας νερό. Το τραπέζι περιέχει φαγητά από χόρτα και κρέας. Στο τέλος τρώνε ένα ελαφρύ γλυκό από γάλα το «κγούλατς» και ρυζόγαλο. Συχνά καταναλώνουν και μπακλαβά.
Δύο μέρες πριν το τέλος της νηστείας ετοιμάζονται τα υλικά για την παρασκευή του μπακλαβά και την παραμονή της γιορτής κάνουν το μπακλαβά και ρίχνουν τα σιρόπι του.
Τη μέρα γιορτής (31η) οι μουσουλμάνοι τρώνε μπακλαβά και κερνιούνται καραμέλες.

Πρωτομαγιά

Οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν την πρωτομαγιά όπως και οι χριστιανοί δηλαδή συγκεντρώνονται συγγενείς και γείτονες στην εξοχή παίρνοντας μαζί τους πίτες και ντολμάδες και ψήνουν αρνί, παϊδάκια και μπριζόλες.
Χιντρελέζ
Γιορτή παρόμοια με την πρωτομαγιά. Οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται στην εξοχή κάνουν στεφάνια και εκδηλώσεις. Γράφουν ευχές σε ένα χαρτάκι και τα κρεμούν σε ένα τριαντάφυλλο για να πραγματοποιηθεί. Κυρίαρχο γλύκισμα της γιορτής αυτής είναι τα τσουρέκια.

Πρωτοχρονιά

Η πρωτοχρονιά των μουσουλμάνων δε διαφέρει απ΄ αυτή των χριστιανών. Οι μουσουλμάνοι τρώνε γαλοπούλα ή χήνα στο φούρνο με πατάτες ή ρύζι και μπριζόλες (όχι χοιρινό γιατί το απαγορεύει η θρησκεία).

Παραδοσιακός γάμος των μουσουλμάνων της Θράκης.

Γίνεται στο σπίτι της νύφης με παραδοσιακά φαγητά όπως το «δουγούν τσορμπά, η σούπα του γάμου από κρέας με ρύζι και παραδοσιακό βούτυρο. Ως κυρίως πιάτο θεωρείται το κρέας με πιλάφι και σερβίρεται για γλυκό χαλβάς από σιμιγδάλι. Συχνά δίνουν στους παρευρισκόμενους καραμέλες και για ποτό αϊράνι.

Κηδεία

Μετά από την κηδεία οι μουσουλμάνοι σερβίρουν στους παρευρισκόμενους φαγητό και χαλβά. Χαλβά επίσης κερνούν και την 7η μέρα από την κηδεία.

Γιουσούφ Γιουσούφ( Γ1)
Σεβίντς Μουρσέλ (Γ5)


Türklerin Özel günlerde yedikleri yemekler :

Kurban Bayramı :

Kurban bayramında yenilen yemeklerin çoğu bayram günü kurban edilen koçun veya keçinin ettinden dir .
Bayram sofrasının en güzel yemeklerinden biri pilav üstü kuşbaşı et vede evde yapIlan koyun etinden kavurma dır .Başka popüler yemeklerden biride kızarmış pateteslerin üstü ne gelen muazam salcalı ve defneli dana etidir diğer adıyla <<taş kebab>> tır .Bayramlarda hayvanların iç organlarından yapıIan yemeklerden bazıIarI : ciğer kızartması <<arnavut cığerı>>,<<paça çorbası>>vede <<işkembe çorbası>>yer almakta dır .

Ramazan(Şeker)Bayramı:

Türkler Ramazan bayramIndan önce 30 gün sabah 4 ten akşam 8 kadar hic birsey yeyip içmeden oruc tutar .(Sabah)Sahur vakti hafif ve tuzsuz yemekler yenilir . İftar vakiti olmazdan önce zengin iftar sofrası kurulur .Oruç hurma veya su ile açılır. İftar sofrasında et ve ot yemekleri olur . Yemegin sonunda hafif bir sütlü tatlı mesela<<güllaç>> ve <<sütlaç>>veya <<baklava>> da tüketilir. İki gün önceden baklavalık cevizler ve yufkalar hazırlanıp arife günü baklava yapılıp şerbeti dökülür .Bayram günü baklava yenilip çoçuklara şeker dağıtıIır.

Aşure günü:

Kurban bayramIndan kırk gün sonra 41 ceşit mazemeden yapılan aşure 7 maddi durumu iyi olmayan aileye dağItIlIr.

1 Mayıs :

1 Mayıs günü aileler komşular toplanıp, herkez bir arada dışarılarda yemekler yenir ve içeçekler içilir Yemekler den bazıları: kuzu çevirmesi ,yaprak sarması ,börek , çörek tir.

Hıdırellez:
Aynı1 Mayıs gibi kutlanır .DışarIda çiçekten taçlar ve değışık eğlenceler yapılır .Akşamdan dilekler kağItlara yazıIıp gercekleşmesi için sabah gül ağacIna asıIır.

Yeni yıl :

Yeni yıl akşamını türkler yünanlIlar gibi kutlar .Hindi veya kaz fırında patates ve pilav ile pişirilir ve afiyetle yenilir .Bazen mangalda ette pişirilir .(Domuz eti yenmesi din nedeniyle yasaktIr).

Geleneksel (trakya)düğünleri :

Düğün kızın evinde geleneksel yemeklerle yapıIır. Yemeklerden bazıları : düğün çorbası etten pirinçten vede ev yapımı tereyağdan yapıIır .Ana yemek olarak etli patatesli pilav, tatIı olarak irmik helvasi ve içecek olarak ayran sunulur .Davetlilere şeker vede kolonya ikram edilir .

Cenaze :

Cenazeden sonra gelenlere yemek ve helva verilir ,ayrıca helva ölen kişinin yedinci gününde bütün herkese dağıtıIır .

Γιουσούφ Γιουσούφ (Γ1)